Mimetherapie bij aangezichtsverlamming

Weet u dat Praktijk Schoone ook hulp biedt aan volwassenen én kinderen met een (aangeboren) aangezichtsverlamming? Met behulp van Mimetherapie kunnen mensen met een aangezichtsverlamming zich weer uiten of beter eten en drinken. In deze blog vertellen we je graag meer over onze Mimetherapie.

Hoe ontstaat een aangezichtsverlamming?
Een aangezichtsverlamming ontstaat in bijna de helft van de gevallen spontaan. Er zijn verschillende soorten oorzaken van een aangezichtsverlamming. Afhankelijk van de oorzaak, spreekt men van een centrale of perifere verlamming. Bij een centrale verlamming ligt de oorzaak in de hersenen, zoals bij een beroerte of TIA. Bij een perifere verlamming ligt de oorzaak buiten de hersenen, namelijk in de aangezichtszenuw. Dit noemen ze ook wel de ziekte van Bell of een IPAV (Ideopatische Perifere Aangezichtsverlamming). Hierdoor raakt het gezicht (gedeeltelijk) verlamd en kan minder aangestuurd worden.

Een aangezichtsverlamming kan ook ontstaan door een (griep)virus, aantasting van de gezichtszenuw door trauma of stress. In 30% van de gevallen bij kinderen is het een gevolg van de ziekte van Lyme. In zeldzame gevallen is een tumor de oorzaak.

Hoe herkent u aangezichtsverlamming?
Een aangezichtsverlamming herkent u aan klachten als;
* een hangende mondhoek, waardoor lachen, slikken en praten lastig gaat
* moeite om de ogen te sluiten. Hierdoor mist het hoornvlies bescherming, krijg je droge ogen en gaat slapen lastiger
* moeite om de wenkbrauwen op te trekken, waardoor uitdrukkingen van het gezicht lastiger zijn

Hoe vaak komt het voor?
Een aangezichtsverlamming komt bij 20 tot 32 mensen per 100.000 per jaar voor. Voornamelijk overkomt dit bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. De gemiddelde leeftijd van een beroerte ligt veel hoger.

Hulp zoeken bij aangezichtsverlamming
Ga zo snel mogelijk naar een arts, wanneer u merkt dat delen van uw gezicht wat scheef hangen. Een arts zal aan de hand van de symptomen en onderzoek bepalen om wat voor verlamming het gaat. Zo nodig zal hij u naar een specialist sturen.
Soms verdwijnt de aangezichtsverlamming vanzelf. Met Mimetherapie kun je het herstelproces echter versnellen. Mimetherapie kan helpen om spieren in het gezicht te trainen en zo slik- of uitspraakproblemen te verminderen.

Onze werkwijze bij Mimetherapie
Bij Mimetherapie coacht onze gespecialiseerde Mimetherapeut u of uw kind in bewegingsoefeningen, specifiek voor het gezicht. Daarmee wordt gestimuleerd dat er zo veel mogelijk beweging terugkeert in het gezicht. Met Mimetherapie helpen wij mensen zich weer te uiten, gemakkelijk te drinken en eten of de ogen te sluiten.

Vragen of aanmelden?
Wilt u graag meer weten over onze hulp bij aangezichtsverlamming? Neem contact met ons op.
Wij helpen graag!