Aandacht- en concentratieproblemen bij kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren met concentratieproblemen hebben vaak moeite om hun aandacht ergens op te richten of hun aandacht ergens bij te houden, zoals een taak. Aandacht is belangrijk bij het uitvoeren van handelingen. Door het concentreren en het vasthouden van aandacht kan men informatie vanuit de omgeving makkelijker verwerken en daarop handelen.

Hoe herken je aandacht- en concentratieproblemen bij kinderen en jongeren?

Er worden drie vormen van aandacht onderscheiden:

  1. Gerichte aandacht: je kunt irrelevante prikkels uit de omgeving negeren en je richten op taalrelevante prikkels
  2. Volgehouden aandacht: je kunt de aandacht voor langere tijd vasthouden op een taak
  3. Verdeelde aandacht: je kunt de aandacht verdelen tussen meerdere taken of verschillende inkomende informatie

Een kind of jongere kan bij een of meer van deze vormen problemen ervaren.

Je kunt aandacht- en concentratieproblemen bij kinderen en jongeren bijvoorbeeld herkennen aan;

  • moeite met het afronden van taken, voor school en thuis
  • moeite met in slaap komen
  • ‘dagdromen’
  • lichamelijke onrust, veel friemeldrang
  • voor de beurt praten
  • moeite met organisatie van verschillende taken

Wat zijn oorzaken van aandacht- en concentratieproblemen bij een kind of jongere?

Er is sprake van een aandacht- en concentratieprobleem bij een kind of jongere, wanneer het structureel of voor langere tijd voorkomt. Er kunnen  hiervoor verschillende oorzaken zijn, zoals;

  • een tijdelijk ander probleem, bijvoorbeeld door trauma, ziekte of door oververmoeidheid.
  • het is onderdeel van hoe iemand in elkaar zit. Er wordt dan gesproken van een aandachtsdeficiëntiestoornis, ook wel ADHD, gesproken.

Wanneer zoek ik hulp bij aandacht- en concentratieproblemen van mijn kind?

Wanneer je merkt dat je kind last heeft van zijn/haar gedrag, omdat hij/zij bijvoorbeeld moeilijk meekomt in de klas of vaak in de problemen komt, dan kan het verstandig zijn om hierbij professionele hulp te zoeken.

Misschien heb je het vermoeden dat je kind AD(H)D heeft, maar twijfel je of je dat wilt laten testen. Het is begrijpelijk dat je daar twijfels bij hebt, maar het kan juist ook erg fijn zijn – zeker ook later voor je kind – om te weten of hij of zij ADHD heeft. Voor je kind kan het fijn zijn om te weten waarom hij of zij zich soms net wat anders gedraagt dan klasgenoten.

Onze zorg bij aandacht- en concentratieproblemen

Bij onze praktijk is het stellen van een diagnose zeker geen hoofddoel. We luisteren altijd eerst goed naar jullie hulpvraag tijdens de intake en stellen daarna een plan op maat op.

Onze behandelaren kunnen indien nodig verder onderzoek doen. Ook kunnen zij met jouw kind op zoek gaan naar handvatten om klachten te verminderen of er beter mee om te leren gaan. Bij een eventuele diagnose bieden zij ook psycho-educatie aan jou en jouw kind. Hierbij draait het om inzicht in het gedrag en tips om hierbij te ondersteunen.

Wanneer jouw kind de juiste begeleiding ontvangt, kan het beter functioneren thuis en op school. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van je kind!

Aanmelden of meer info?

Heb je meer vragen over dit onderwerp of onze zorg hierbij? Of wil je direct aanmelden voor een intakegesprek? Neem telefonisch contact met ons op of vul ons contactformulier in.