• Uitspraak

Taas of Kaas – het belang van een goede uitspraak

Herkent u dit: U verstaat uw eigen kind prima, maar hoort wel eens van anderen dat zij uw zoon of dochter slecht kunnen verstaan. Dat kan komen doordat uw kind bijvoorbeeld bepaalde klanken niet goed uitspreekt of helemaal weglaat. Sommige kinderen vervangen zelfs consequent een bepaalde klank door een andere klank. Een ‘k’ wordt bijvoorbeeld steeds vervangen door een ‘t’. Een kind heeft het dan bijvoorbeeld over ‘taas’ in plaats van ‘kaas’. Door deze structurele “fouten” kan het kind belemmerd worden in het ontwikkelen van taalgebruik en communicatie.

Slissen & lispelen

Het kan ook dat er sprake is van slissen of lispelen. Bij deze kinderen zie je tijdens het spreken vaak een tong tussen de tanden tevoorschijn komen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een slappe mondmotoriek en je hoort het vooral bij de uitspraak van de /s/ maar ook bij de /t/, /d/, /z/, /sj/ en /z/.

Lucht door de neus

Sommige kinderen spreken met teveel lucht door de neus of klinken juist altijd verkouden (nasaal). Dit is bijvoorbeeld ook bij kinderen met een aangeboren gehemelte- of lipspleet (schisis). Onze logopedisten kunnen goed helpen bij al deze spraakproblemen.
Aarzel dus zeker niet om contact met ons op te nemen wanneer u zich hierin herkent!