• Puberteit

Puberteit

De puberteit is de periode waarin kinderen ontwikkelen naar volwassenheid. De puberteit valt tussen het tiende en achttiende levensjaar. De start hiervan kan verschillen. Meisjes beginnen vaak eerder dan jongens. Er verandert in deze periode veel.

Veranderingen

In de puberteit ontwikkelen de hersenen volop. Het lichaam van pubers verandert en sociaal-emotioneel gebeurt er een heleboel. Ze krijgen bijvoorbeeld seksuele gevoelens. Hechte vriendschappen ontstaan. Deze ontwikkelingen kosten pubers veel energie. Ze hebben daarom veel slaap nodig: ongeveer negen tot tien uur per nacht. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat pubers soms moeite hebben met concentreren of keuzes maken.

Op zoek naar je identiteit in de puberteit

Pubers zijn op zoek naar hun eigen identiteit: Wie ben ik? Wat kan ik? Wie wil ik zijn? Waar wil ik bij horen? Deze vragen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Ze kijken kritisch naar zichzelf en zijn daardoor kwetsbaar.

De hobbelige weg naar zelfstandigheid

Pubers experimenteren graag, zoeken grenzen op en staan vaak niet stil bij ongerustheid van ouders. Ze hebben regelmatig last van stemmingswisselingen; het ene moment lijkt er niets aan de hand, het andere moment reageren ze emotioneel. De drang naar (keuze)vrijheid en zelfstandigheid is groot. Hierdoor trekken ze regels thuis soms in twijfel. Dit kan leiden tot discussies binnen een gezin. Voor veel ouders is de puberteit van hun kind een ingewikkelde fase.

Hulpvragen over puberteit

Wij kunnen pubers en hun ouders helpen bij verschillende hulpvragen die in de puberteit kunnen ontwikkelen, op gebieden als;

Aanmelden

Heeft uw puber een hulpvraag op één van deze gebieden? Neem contact met ons op. Onze behandelaars bespreken tijdens een intake graag de mogelijkheden van behandeling met u.