• Meertaligheid

Taalontwikkeling bij meertaligheid

Meertaligheid betekent dat een persoon naast de Nederlandse taal nog minimaal 1 andere taal (of dialect) spreekt. En bij een meertalige opvoeding kan het gebeuren dat 1 van de twee (of meerdere) talen wat achterblijft in de ontwikkeling. En dat kan lastig zijn in de communicatie, op school en later zelfs op het werk.

Taalontwikkelingsstoornis of taalachterstand?

Er is een verschil tussen een taalachterstand of een taalontwikkelingsstoornis. Wanneer een kind er wat langer over doet een tweede taal te leren, maar de moedertaal wél goed beheerst is er sprake van een taalachterstand. Wanneer ook de moedertaal achterblijft kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis.

Onderzoek bij meertaligheid

Wanneer een kind problemen heeft met de taalontwikkeling in een of meerdere talen, doen onze logopedisten altijd eerst uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek bekijken we wat er precies aan de hand is. Op basis van gesprekken met de ouders en het kind volgt er dan een persoonlijk plan van aanpak of advies. Wij gaan aan de slag met het kind, maar ook u krijgt tips en informatie over hoe u uw kind kunt helpen. Zo werken we samen aan de allerbeste oplossing voor uw kind!

Contact opnemen

Heeft u vragen over meertaligheid en wilt u eens met ons overleggen? Deel dan uw vraag met ons, dan vertellen we u graag meer over wat wij voor u kunnen doen.