• Duimen & Speengebruik

Duimen en speengebruik

Een pasgeboren baby heeft de behoefte om te sabbelen en te zuigen. Dit noemen we de zuigbehoefte en dat is vaak de reden waarom gestart wordt met een speen of kinderen gaan vingerzuigen. Tussen de 9 en 12 maanden neemt deze zuigbehoefte al af en dan is dit dus niet meer noodzakelijk. Het is dan geen behoefte meer, maar een gewoonte. Het is belangrijk op tijd het vingerzuigen of speengebruik af te leren omdat het effect heeft op de ligging van je tong, het slikken en ook de spraak.

Ondersteuning bij het afleren van duimen en speengebruik

Het afleren van een gewoonte is vaak erg lastig en als ouder kun je hier behoorlijk mee worstelen. Wij denken graag met jullie mee en bieden dan ook tijdens de ondersteuning veel praktische hulpmiddelen aan waar jullie thuis mee aan de slag kunnen. Vervolgens kunnen wij oefeningen bieden om te tong- en mondspieren weer te verstevigen waardoor eventuele spraak en slikproblemen verminderen.

Praktische tips bij het afleren

Ook behoefte aan praktische tips en begeleiding? Neem eens contact met ons op! Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen onze specialisten vaak al goed zien of er eventueel sprake is van verkeerde mondgewoonten.