• Non-verbale Communicatie bij kinderen

Non-verbale communicatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van communicatie. En dit is zeker het geval bij kinderen. Slechts 7% van wat zij voelen drukken ze namelijk in woorden uit. De rest “vertellen” ze dus non-verbaal.

Ontwikkeling vanaf de geboorte
De ontwikkeling van non-verbale communicatie begint al vanaf de geboorte van een kind. We noemen dit ook wel pre-verbale communicatie. We verstaan hieronder verschillende dingen zoals het vastpakken van uw hand, het laten zien wat hij of zij wil hebben, samen met ouders naar iets kunnen kijken.

Verschillende communicatiefases
De verschillende communicatiefases van kinderen zijn onder te verdelen in vier verschillende fasen:

  • Ontdekkers

Kinderen in deze fase communiceren nog niet met een bepaald doel voor ogen. Ze reageren wel op hoe ze zich voelen en wat er om hen heen gebeurt, maar zonder doel.

  • Stille Praters

Kinderen in deze fase drukken zich uit zonder daadwerkelijk woorden te gebruiken.

  • Starters

Starters gebruiken losse woorden, gebaren of plaatjes om te communiceren.

  • Bouwers

Kinderen in de vierde fase noemen we bouwers. Zij gebruiken woordjes en formuleren daarmee twee- of driewoordzinnetjes.

Wilt u weten in welke fase uw kind zich bevindt? Bekijk dan onze vragenlijst en vul deze in.

Achterblijven op de non-verbale ontwikkeling

Ouders kennen hun kind als geen ander. De lachjes, de huiltjes en de manier waarop een kind contact met ze maakt. Wanneer het vermoeden bestaat dat het kind wat achterloopt op de ontwikkeling van de pre-verbale communicatie kunnen onze logopedisten hierbij helpen. Neem dan ook zeker contact met ons op wanneer u hierover vragen heeft en die een keer wilt stellen aan een professional. We gaan graag met u in gesprek en geven antwoord op alle vragen die u heeft.