• Emotieregulatie

Leren omgaan met emoties

Bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Allemaal emoties die mensen regelmatig ervaren. Voor sommige emoties kun je een kind helaas niet beschermen, dat hoeft ook niet. Ze leren van deze ervaringen en zullen hierdoor steeds beter leren omgaan met hun emoties. Ook voor het sociaal contact met anderen is de controle over je emoties belangrijk. Mensen voelen zich prettiger bij iemand die zijn emoties beheerst, dan bij iemand die regelmatig explodeert of in tranen uitbarst. Het omgaan met en het uiten van je emoties noemen we emotieregulatie.

Emotieregulatie bij kinderen

Vooral jonge kinderen hebben nog moeite met het omgaan met hun emoties. Zo kunnen peuters behoorlijk explosief reageren als er iets niet gaat zoals het wil. Dit komt doordat het peuterbrein nog onvoldoende ontwikkeld is om eigen emoties te begrijpen, te uiten en te controleren. Een kind van 12 jaar zal je niet meer zo snel stampend en gillend in de supermarkt aantreffen. Dit komt door de emotionele- en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het karakter van iemand speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol.

Er komen verschillende vaardigheden kijken bij het omgaan met emoties, zoals;

  • het beheersen van impulsen
  • het herkennen van emoties van jezelf en anderen
  • het goed kunnen uiten van je gevoelens

Problemen in de emotieregulatie van kinderen

Sommige kinderen blijven langer moeite houden met het controleren van hun emoties. Ze blijven deze heftig uiten en kunnen dan niet meer helder nadenken. Dit gaat vaak gepaard met driftbuien, huilbuien of extreme angsten en deze kunnen lang aanhouden. Het is voor ouders vaak lastig een kind uit deze emotionele situatie te krijgen. Steeds positief en geduldig reageren is dan een behoorlijke uitdaging. Eigen emoties van ouders spelen natuurlijk ook mee. Je voelt bijvoorbeeld machteloosheid, schaamte of boosheid. Hierdoor kun je conflicten krijgen met een kind. Dit kan elke ouder gebeuren en maakt dat het extra lastig is om goed om te gaan met de emoties van een kind.

Omgaan met emoties verbeteren met professionele begeleiding

Heeft uw kind moeite met het controleren van zijn emoties? Wilt u graag tips om uw kind hierbij te helpen? Een behandelaar geeft u inzicht in het gedrag van uw kind. Ze geven daarnaast tips en begeleiden u bij het omgaan met zijn/haar emoties. Door professionele begeleiding kan gezelligheid en rust weer terugkeren in uw huis!

Onze werkwijze bij het verbeteren van emotieregulatie

Allereerst brengen we jullie situatie tijdens een intakegesprek uitgebreid in beeld. Zo kunnen we voor jullie een plan op maat maken. We behandelen bij dit soort hulpvragen vaak op meerdere vlakken. We gaan vooral met uw kind aan de slag om de emotionele- en cognitieve ontwikkeling te verstevigen. Daarnaast kijken we samen hoe u uw kind kunt helpen bij het controleren van zijn emoties. We vinden het heel belangrijk te helpen met praktische tips, zodat u thuis direct aan de slag kunt. Zo verbeteren we samen de gezelligheid, rust en positiviteit in uw dagelijkse situatie.

Meer info of aanmelden?

Heeft u behoefte aan praktische tips en begeleiding bij het verbeteren van de emotieregulatie van uw kind?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!