• Stem en keel

Logopedie voor kinderen én volwassenen bij stem- en keelklachten

Binnen onze praktijk bieden wij logopedie aan zowel kinderen als volwassenen. Zo ook bij stem- en keelklachten. Deze klachten kunnen namelijk bij alle leeftijden voorkomen.

Verschillende soorten stem- en keelklachten

Stem- en keelklachten komen op verschillende manieren voor. De meest voorkomende klachten zijn:

  • droge keel of een rauw gevoel
  • gevoel van slijmpropje of kriebel in keel die niet weggeslikt kan worden (ook wel Globus gevoel genoemd)
  • spanning op de stem
  • de stemkwaliteit verandert
  • verandering van toon of het volume
  • stem valt geheel of gedeeltelijk weg gedurende langere tijd

Een KNO arts kan zien of klachten medisch van aard zijn of te maken hebben met verkeerd gebruik van de adem en de stem. De KNO-arts kan de aanwezigheid van bijvoorbeeld een poliep of stembandknobbeltjes, uitsluiten. Wanneer de klachten niet medisch zijn, wordt u doorgestuurd naar een logopedist.

Stem- en keelklachten bij kinderen én ouderen

Mensen die veel praten kunnen hun stem overbelasten. In het onderwijs komt dit bijvoorbeeld vaak voor. Maar ook wanneer de stem of adem verkeerd wordt gebruikt, kunnen kinderen of volwassenen stem- of keelproblemen ontwikkelen. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het weefsel van de stembanden. Mensen met deze stem- of keelproblemen kunnen het gevoel krijgen alsof ze een slijmpropje of kriebel in de keel hebben. De keel kan branderig en pijnlijk aanvoelen. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij veelvuldig keelschrapen en kuchen.

Korte of langdurige stemklachten

Soms zijn deze stem- of keelklachten van korte duur, bijvoorbeeld na een feestje of een spannende activiteit. Soms zijn deze klachten van langere duur. De stem wordt hees of schor, valt weg en kan niet meer zo gebruikt worden als men wil. De zin om te spreken kan hierdoor zelfs afnemen. Vaak ontstaat dit omdat er geen juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust; de stem heeft onvoldoende hersteltijd. Stemklachten kunnen in sommige gevallen het werk belemmeren. Bijvoorbeeld bij leerkrachten of zangers.

Onze behandeling bij stem- en keelklachten

Tijdens een intakegesprek wordt allereerst de hulpvraag besproken. Een logopedist onderzoekt de oorzaak van de stem- en keelklachten of het Globus gevoel. Zo kunnen we bijvoorbeeld voelen of er teveel of ongelijke spanning is in de spieren rondom het strottenhoofd. Hierna wordt samen een behandelplan opgesteld. Tijdens de behandeling verminderen we eventuele spierspanning in hals, gezicht en nek (ook wel MFL genoemd: manuele facilitatie van de Larynx). We geven adviezen en oefeningen. We kijken hierbij ook naar het stemgebruik van de cliënt in het dagelijks leven, zodat we een goed advies op maat geven. Op deze manier hopen wij het stemgebruik van elke cliënt met deze hulpvraag voorgoed te verbeteren!

Meer info of aanmelden?

Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!