• Hechting

Hechtingsproblemen bij kinderen

Veilige basis voor een kind

Na de geboorte is een kind volledig afhankelijk van zijn ouders. Ouders creëren graag een veilige basis: een kind leert vertrouwen dat een ouder er voor hem is en voor hem zorgt. Deze veilige basis en een goede relatie tussen ouder en kind noemen we ook wel een veilige hechting. Een veilige hechting zorgt voor een goede ontwikkeling: kinderen durven de wereld te verkennen. Het is de basis voor een positief zelfbeeld en (zelf)vertrouwen. Ze kunnen zich op latere leeftijd makkelijker hechten aan anderen en positieve relaties aangaan.

Onveilige hechting bij kinderen

Het kan zijn dat de hechting niet verloopt zoals u als ouder wenst. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals stress, trauma of problemen tijdens de zwangerschap. Er kunnen lastige opvoedsituaties en conflicten ontstaan waar u zelf moeilijk uitkomt. Uw kind heeft bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, is snel boos of erg gevoelig voor stress. U kunt zich dan onzeker voelen.

Hechtingsproblemen herkennen bij een kind

Hechtingsproblemen kunt u herkennen aan verschillende kenmerken. We noemen er een aantal.

Het kind;

  • Heeft weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen
  • Is gevoelig voor stress
  • Is druk/ chaotisch
  • Wordt snel boos
  • Trekt zich graag terug
  • Heeft moeite met het uiten van gevoelens
  • Laat zich niet graag troosten of aanraken
  • Heeft moeite met vriendschappen, heeft vaak wisselende contacten
  • Heeft moeite met concentreren

Herstellen van een onveilige hechting

Een kind kan zich herstellen van een onveilige hechting. De onveilige hechting kan wel blijvende invloed hebben, ook als de hechting goed is hersteld. In welke mate hij daar last van zal hebben, hangt af van het kind.

Professionele begeleiding bij hechtingsproblemen

Om een onveilige hechting te herstellen is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de band met uw kind. Vind u het zelf lastig te ontdekken wat uw kind nodig heeft of blijft u onzeker over de manier van opvoeden? Dan is het verstandig om professionele begeleiding te zoeken. Hier kunnen wij bij helpen. Wij snappen dat het een grote stap is om hierbij hulp te vragen. Maar begrijp goed; onveilige hechting komt vaker voor dan u denkt…

Onze werkwijze bij hechtingsproblemen

Tijdens het intakegesprek bespreken we uw hulpvraag en jullie persoonlijke situatie. Hierna maken we samen een behandelplan op maat. Zo werken jullie samen met één van onze behandelaars gericht aan een oplossing, waarbij iedereen zich weer gezien en gehoord voelt.

Meer info of aanmelden?

Ook behoefte aan praktische tips en begeleiding bij het verbeteren van de hechting met uw kind?

Neem contact met ons op!