Tips: zelf leuk lesmateriaal ontwerpen voor in de klas

Onze behandelaars ontwerpen ook weleens zelf lesmateriaal om mee te werken. Momenteel zijn we razend enthousiast over het ‘Rad van Fortuin’ van Ikea, dat je onzettend goed kunt inzetten om lessen in de klas, behandelingen of acitiviteiten thuis leuker te maken! We delen in deze blog graag ons lesidee van deze week met jullie ter inspiratie: een spelling- en leesactiviteit voor de onderbouw.

De basismaterialen

  • Het rad van Fortuin is voor een leuk prijsje te koop bij IKEA .
  • De lege en bewerkbare templates voor het Rad zijn gratis te downloaden via Klascement.  Deze varieren in hoeveelheid vakjes: 24, 12, 6 en 4 vakjes.  Let erop dat je de templates uitprint op A3-formaat. Wanneer je deze lamineert kun je ze steeds opnieuw gebruiken: super handig!
  • Bevestigingsmateriaal: wij gebruiken klittenband zodat je makkelijk kunt wisselen van template.

Voorbeeld template spelling en lezen

Wij hebben als voorbeeld een template gemaakt met woorden die beginnen met een -s-.  Je kunt met dit template verschillende activiteiten doen en ook voor verschillende leeftijden gebruiken. Hieronder lichten we 3 activiteiten toe, maar er je kunt er zelf vast nog meer verzinnen!

Activiteit 1: Dictee en uitspraak voor groep 3 & 4.
Er wordt aan het rad gedraaid door een kind. Het kind benoemt bij het plaatje het woord dat begint met een -s-. De andere leerlingen schrijven dit woord op.

Activiteit 2: Bingo met plaatjes voor groep 1 & 2.
Er wordt aan het rad gedraaid door een kind. Het kind benoemt bij het plaatje het woord dat begint met een -s-.  De leerlingen die hetzelfde plaatje op hun bingokaart hebben, strepen deze af. Als de bingo kaart vol is, heeft de leerling bingo. 
Klik hier voor de bijbehorende bingokaarten.

Activiteit 3: Bingo met woorden voor groep 3 & 4.
Er wordt aan het rad gedraaid door een kind. Het kind benoemt bij het plaatje het woord dat begint met een -s-. De leerlingen die het woord op hun bingokaart hebben, strepen deze af. Als de bingo kaart vol is, heeft de leerling bingo.
Klik hier voor de bijbehorende woordkaarten.

Op deze manier kun je een heleboel lessen en klassenactiviteiten een stuk leuker en actiever maken! Op Pinterest vind je nog veel meer leuke ideeen voor het Rad van Fortuin.

Veel leerplezier!