Het Hanen® ouderprogramma: Meer dan alleen communicatie verbeteren!

Het Hanen®programma is in verschillende studies onderzocht. Hieruit blijkt dat het programma niet alleen de communicatie van kinderen verbetert, maar ook andere voordelen heeft voor zowel kinderen als ouders. Twee recente onderzoeken geven aan dat het programma invloed heeft op meer dan alleen de taalvaardigheden van kinderen, zoals hun gedrag, sociaal-emotionele ontwikkeling en sociale communicatieve vaardigheden. We lichten deze onderzoeken én hun conclusies toe in dit blog!

Studie 1: Het Hanen®programma bevordert het gedrag en de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen

Kinderen met een taalachterstand hebben vaak ook moeite met gedrag en sociaal-emotionele vaardigheden. Dit kan zich uiten in driftbuien, slaapproblemen, of een gebrek aan concentratie. Aangezien de taalontwikkeling vaak verband houdt met gedrag en sociaal-emotionele vaardigheden, onderzochten onderzoekers in Australië of het Hanen®programma ook een positief effect zou hebben op deze aspecten.

In de studie werden 121 kinderen met vertraagde taalontwikkeling gevolgd, die deelnamen aan het Hanen®programma in Queensland, Australië. De kinderen waren tussen de 18 maanden en 4 jaar oud.

Na afloop van het programma merkten onderzoekers het volgende op:

  • Verbeterde ouder-kind interactie: Ouders gebruikten de strategieën uit het programma vaker en effectiever.
  • Verbeterd gedrag: Ouders merkten op dat hun kinderen minder vaak ‘zeurden’ en beter concentreerden gedurende de activiteiten. Ook vroegen de kinderen minder aandacht en werden zij minder snel/vaak boos dan voorheen.
  • Betere sociaal-emotionele vaardigheden: Aan het begin van het programma werd bij meer dan de helft van de deelnemende kinderen aangegeven dat zij een hoger risico hadden op sociaal-emotionele problemen. Aan het eind was dit percentage gedaald naar een derde.

De onderzoekers concludeerden hieruit dat trajecten zoals het Hanen®programma niet alleen de communicatie verbeteren, maar ook voordelen bieden voor het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Studie 2: Het programma ondersteunt sociale communicatie

Sociale communicatie gaat verder dan het leren van woorden en zinnen. Het gaat ook om het vermogen om taal effectief te gebruiken in sociale situaties, zoals het begrijpen van non-verbale signalen (bijvoorbeeld oogcontact en lichaamstaal) en het leren van gespreksvaardigheden. Dit soort vaardigheden is essentieel voor het aangaan van goede relaties met anderen.

Een studie in Spanje onderzocht of het Hanen®programma niet alleen de taalvaardigheid van kinderen zou verbeteren, maar ook hun sociale communicatieve vaardigheden. De onderzoekers vergeleken twee groepen gezinnen: een groep ouders die het Hanen®programma volgden en een traditionele logopediegroep. De groep die het Hanen®programma volgden kreeg begeleiding ze leerden hoe ze de communicatiestrategieën in dagelijkse interacties met hun kinderen konden toepassen. Bij de traditionele logopediegroep kreeg het kind directe logopediebehandeling van een logopedist.

De resultaten toonden het volgende aan:

  • Verbeterde taalvaardigheden: Kinderen in beide groepen verbeterden hun taalvaardigheid.
  • Betere sociale communicatieve vaardigheden: Kinderen van ouders die deelnamen aan het Hanen®programma vertoonden meer vooruitgang in hun sociale communicatieve vaardigheden dan kinderen in de traditionele logopediegroep.
  • Positieve perceptie van ouders: Ouders die deelnamen aan het Hanen®programma waren positiever over de communicatieve ontwikkeling van hun kind.

Naast deze resultaten bleek de begeleiding in het Hanen®programma efficiënter en effectiever dan bij traditionele logopedie. De traditionele logopedietrajecten vereisten vaak meer sessies en werden vaak voor een langere periode aangeboden.

Conclusie

Samenvattend bieden de twee onderzoeken verder bewijs voor de effectiviteit van het Hanen®programma. Het programma heeft niet alleen een positieve invloed op de taalontwikkeling van kinderen, maar helpt ook bij het verbeteren van hun gedrag, sociaal-emotionele vaardigheden en sociale communicatieve vaardigheden. Het heeft een brede impact op de ontwikkeling van kinderen en biedt ouders praktische handvatten om hun kinderen te ondersteunen in hun groei. Bovendien blijkt uit de studies dat het programma net zo effectief is – of zelfs effectiever – dan traditionele logopedie!

Lijkt deelname aan het Hanen®programma wat voor jou?

We bieden dit oudertraject meermaals per jaar aan bij Praktijk Schoone. Klik hier voor meer info.

Referenties

  1. Lowry, L. (2022) It Takes Two to Talk Helps More Than Communication, New Studies Show
  1. Rose, T., Scarinci, N., Meyer, C., Harris, S., Forsingdal, S., Anger, N., & Webb, K. (2020). The It Takes Two to Talk® – The Hanen Program® for Parents: impacts on child behaviour and social-emotional functioning. Speech, Language and Hearing, 23 (3), 180-188. DOI: 10.1080/2050571X.2019.1622832
  2. Senent-Capuz, N., Baixauli Fortea, I., & Moret-Tatay, C. (2021). Parent-Implemented Hanen Program It Takes Two to Talk®: An Exploratory Study in Spain. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(15): 8214. doi: 10.3390/ijerph18158214