Wat is hoogsensitiviteit of HSP eigenlijk?

Tegenwoordig hoor je de termen HSP, hooggevoeligheid en/of hoogsensitief overal. Maar wat is dat nu eigenlijk? In deze blog vertellen wij graag meer!

Als je hoogsensitief (ook wel genoemd als HSP) bent, dan heb je vaak een specifiek pakketje met bijzondere eigenschappen. Onderstaande afbeelding geven een aantal van deze eigenschappen goed weer:

Meer bewust van prikkels uit je omgeving

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat je je meer bewust bent van prikkels uit je omgeving. Je bent vaak opmerkzamer en ook sterk gericht op sociale signalen. Ook verwerk je informatie vaak diepgaand. Je houdt rekening met anderen en bent creatief in het bedenken van oplossingen. Tot nu toe klinkt het allemaal zeer positief. Het zijn dan ook mooie eigenschappen om te hebben!

Kinderen met HSP zijn sneller overprikkeld

Toch kan HSP ook een keerzijde hebben waardoor je in je ontwikkeling wordt belemmerd. Doordat je je bewust bent van de prikkels in je omgeving kun je ook snel overprikkeld raken. Wanneer je met veel dingen rekening wilt houden, kan het ook zijn dat je gaat piekeren, besluiteloos of faalangstig wordt. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben vaker last van stress.

Hulp op maat aan hoogsensitieve kinderen

Binnen Praktijk Schoone helpen we kinderen met zeer uiteenlopende hulpvragen op dit gebied. Denk aan piekeren, leer- en motivatieproblemen, gedragsproblemen etc. Alle kinderen zijn uniek en hebben hun eigen aanpak nodig. Wij proberen problemen altijd samen met het kind en ouders aan te pakken en als het ware een ‘handleiding’ te schrijven hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Daarbij zijn persoonlijke kenmerken van groot belang. Op deze manier houden we ook altijd rekening met de HSP eigenschappen van je kind. Echter, wij zien Hoogsensitiviteit echter niet als een diagnose en een volledige verklaring voor de problemen waardoor de kinderen zich aanmelden. Er is namelijk een grote groep kinderen met HSP die deze problemen niet ervaren, dus er moet altijd breder gekeken worden.

Een goede basis meegeven aan kinderen

Wij proberen kinderen een goede basis mee te geven en daar later de vruchten van te plukken: Op het gebied van HSP willen we er graag voor zorgen dat kinderen goed leren omgaan met hun prachtige en vooral ook krachtige eigenschappen en hier geen hinder meer van ondervinden.

Twijfel je of jouw kind hooggevoelig is?

Doe de test op https://www.hooggevoelig.nl/quiz/is-mijn-kind-hooggevoelig/

 Meer informatie over onze behandelingen bij HSP? Neem contact met ons op!