Blog: Leren kauwen gaat niet altijd vanzelf!

In een eerder blog vertelden we dat je, vanaf het moment dat je bij een baby langzaam overstapt naar vast voedsel, ook andere drankjes kunt aanbieden dan melk. We deelden hierin de normale reacties van baby’s bij deze overstap naar dunnere vloeistoffen, zoals water of lauwe thee. Je bouwt dit geleidelijk op. In deze blog vertellen we je meer over de overstap van lepelvoeding naar kauwen. Ook het leren kauwen heeft namelijk voor alle kinderen tijd én oefening nodig!

Kokhalsreflex

Bij een baby stap je vanaf 6 maanden langzaam over naar vast voedsel. 58% van deze kinderen kokhalst bij de eerste keer vast voedsel eten. We noemen dat de kokhalsreflex. Dit is normaal als je kindje leert kauwen: kauwen is een complexe vaardigheid. Soms lukt het niet om hard, taai, droog of plakkerig voedsel goed te verwerken. De kokhalsreflex zorgt voor een beweging die het voedsel weer naar voren brengt. Het kind kan het voedsel dan uitspugen of opnieuw kauwen en alsnog doorslikken. Na 4 weken ervaring opdoen met kauwen komt dit nauwelijks meer voor.

Aandachtspunten bij de kauwvaardigheid van je kind

Heb je twijfels over de kauwvaardigheid van je kind? Let eens op onderstaande punten tijdens het eten van vast voedsel. Vanaf 18 maanden mag je verwachten dat je kind dit kan:

  • Je kind hapt vlot hapjes af met de voortanden, die niet te groot en niet te klein zijn
  • De tong gaat naar de zijkanten tijdens het kauwen
  • Je kind brengt het kauwbare voedsel heen en weer van de ene naar de andere kant van de mond
  • Je kind kan kauwbare voeding eten met een gesloten mond, zonder dat er voeding uit de mond valt
  • De tong blijft binnen de mond tijdens het kauwen en het doorslikken
  • Het voedsel wordt goed fijn gekauwd, voordat het doorgeslikt wordt
  • Je kind slikt het voedsel door zonder kokhalzen of hoesten

Vragen of contact over de kauwvaardigheid van je kind

Merk je dat je kindje moeite heeft met één of meer bovenstaande punten? Wanneer je baby zichtbaar moeite houdt met kauwen en je het moeilijk vindt om te bepalen wat een goede volgende stap is voor je kind, is het verstandig hulp in te schakelen. Bespreek de hulpvraag eerst met je huisarts of de arts van het consultatiebureau. Indien nodig verwijzen zij jullie door voor preverbale logopedie. Een preverbale logopedist observeert het drinken en eten. Ze helpt ouders en kinderen in kleine stapjes nieuwe vaardigheden te leren. Hierna kun je als ouder vol vertrouwen je kind (blijven) voeden. Onze preverbale logopedist, Libby, helpt jullie graag!

Afspraak maken voor preverbale logopedie

Ben je door een arts doorverwezen voor preverbale logopedie? Neem hieronder contact met ons op voor het maken van een intake afspraak!