Spanningen wegnemen voor het nieuwe schooljaar: 7 tips!

Samen leuke dingen ondernemen, laat naar bed, niet letten op de klok, niets ‘moeten’…..vakantie is voor de meeste kinderen een hele fijne tijd! Volgende week is de vakantie echter voorbij; iedereen moet dan weer wennen aan het nieuwe ritme.
Een nieuw schooljaar brengt allerlei veranderingen met zich mee zoals nieuwe leerkrachten, een nieuw lokaal en nieuwe lesstof. Sommige kinderen maken zich hier zorgen over. Tegen het eind van de vakantie is dat vaak merkbaar aan bijvoorbeeld prikkelbaar gedrag of slecht slapen.

Wil jij graag tips om spanningen voor het nieuwe schooljaar weg te nemen bij jouw kind? Wij geven er 7!

7 tips voor een goede start na de vakantie:

  • Praat samen over het nieuwe schooljaar; Waar heb je zin in? Waar zie je tegenop? Dingen bespreekbaar maken lucht op.
  • Vraag je kind wat het dit jaar wil leren; het is mooi om hier later in het jaar op terug te kijken.
  • Laat je kind in de laatste vakantieweek al wennen aan reguliere bedtijden en andere afspraken zoals bijvoorbeeld schermtijd.
  • Maak samen een weekoverzicht voor het nieuwe jaar en hang deze op: Op welke dag moet je kind naar de BSO of naar oma? Op welke dag is de voetbaltraining, gym etc. Wanneer staat welke juf /meneer voor de klas? Weten wat er komt vermindert stress en angst.
  • Koop of maak iets nieuws voor school, zoals een pen, etui, rugtas, agenda, sleutelhanger voor aan de tas. Dit zorgt soms voor een positief gevoel!
  • Voor jou als ouder is het ook weer even wennen. Bedenk vooraf wat er klaar moet liggen voor de eerste schooldag. Zo hoef je ’s morgens niet meer te zoeken naar gymtassen, drinkbekers etc.
  • Probeer het schooljaar ontspannen te starten en onderneem ’s middags wat gezelligs met elkaar. Zo’n eerste week is namelijk vaak erg inspannend.

Wij wensen jullie allemaal een fijne start toe!

Blijft jouw kind gespannen na de start van het nieuwe schooljaar? Wij helpen graag. Neem contact met ons op via info@praktijkschoone.nl