Huiswerktip voor middelbare scholieren: Maak een weekoverzicht!

Hopelijk heb je genoten van de vakantie; uitslapen, leuke dingen dingen ondernemen, niks moeten….Nu start echter het nieuwe schooljaar! Dit betekent ook een ander rooster. Het kost tijd om dan weer een ritme te vinden in het plannen van huiswerk, sport, bijbaantjes én niet te vergeten ontspanning!
Het maken van een weekoverzicht biedt dan duidelijkheid én structuur!

Hoe maak je een weekoverzicht?

1. Maak een schema van alle dagen van de week. Plaats verticaal de tijden van de dag per half uur (bv starten bij 8.00-8.30 uur, eindigen bij je bedtijd bv 21.30-22.00 uur etc.) en horizontaal de dagen van de week. Lastig om er zelf één te maken? Vraag ons weekoverzicht onderaan dit bericht GRATIS aan! Deze hoef je alleen nog zelf in te vullen!

2. Breng in kaart op welke dagen en tijden jij naar school gaat. Houd daarbij rekening met je reistijd. Kleur deze tijden (dus ook reistijd) in dezelfde kleur in het overzicht (bv tijd voor school= rood).

3. Breng in kaart wanneer je andere vaste activiteiten als bv sport of bijbaantjes hebt. Geef ook deze tijdblokken dezelfde kleur (bv sport= groen, werken= geel. Houd ook hier rekening met reistijd, omkleedtijd etc. Zo krijg je een realistisch overzicht!

4. Plan ook tijd voor avondeten en eventuele klusjes thuis in. Geef ook deze activiteiten een vaste kleur in het overzicht.

5. Nu heb je goed zicht op jouw beschikbare huiswerkmomenten. Zorg dat je dagelijks in ieder geval 1,5 tot 2 uur plant voor huiswerktaken in weer een andere kleur. Lukt dit niet, omdat je een lange schooldag hebt én op dezelfde dag bijvoorbeeld een sporttraining? Zorg dan dat je de dag ervoor langer plant en vooruit werkt. Op de drukke dag plan je  dan alleen herhalingen voor leerwerk en eventueel maakwerk dat je die dag hebt opgekregen. Op die manier kom je niet in de knoei met je schoolwerk!

6. De resterende tijd is natuurlijk voor ontspanning! Zorg er vooral voor dat je elke dag eindigt met een momentje voor jezelf. Dit bevordert een goede nachtrust!

7. Probeer één dag in het weekend vrij te plannen. Een dag waarop jij zelf kunt bepalen wat je doet; hoe fijn is dat?!

Met dit complete overzicht heb jij duidelijk in beeld hoe jouw schoolweek eruit ziet; Hiermee plan jij je werk voortaan beter vooruit!
Klaar voor de START!! Maak er een mooi jaar van!

Meer handige huiswerktips?

Volg onze HUISWERKBOOST  training: een goede basis voor het leren leren en plannen!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang het werkblad van ons weekoverzicht gratis!