Nieuw rooster? Maak een weekoverzicht!

Hopelijk heb je genoten van de vakantie; uitslapen, leuke dingen dingen ondernemen, niks moeten….Nu is het nieuwe schooljaar gestart. Dit betekent ook een ander rooster. En misschien heb je ook andere trainings- of werktijden dit schooljaar. Het kost altijd even tijd om weer balans te vinden tussen het maken van huiswerk, sporten, werken én niet te vergeten ontspanning!
Een weekoverzicht maken kan je meer duidelijkheid en structuur bieden in je week! In dit blog leggen we stapsgewijs uit hoe je dat aanpakt!

Hoe maak je een weekoverzicht?

1. Maak een schema van alle dagen van de week. Plaats verticaal de tijden van de dag per half uur (bv starten bij 8.00-8.30 uur, eindigen bij je bedtijd bv 21.30-22.00 uur etc.) en horizontaal de dagen van de week. Lastig om er zelf één te maken? Download ons weekoverzicht hier! Deze hoef je alleen nog zelf in te vullen.

2. Breng in kaart op welke dagen en tijden jij naar school gaat. Houd daarbij rekening met je reistijd. Kleur deze tijden (dus ook reistijd) in dezelfde kleur in het overzicht (bv tijd voor school= rood).

3. Breng in kaart wanneer je andere vaste activiteiten als bv sport of bijbaantjes hebt. Geef ook deze tijdblokken dezelfde kleur (bv sport= groen, werken= geel. Houd ook hier rekening met reistijd, omkleedtijd etc. Zo krijg je een realistisch overzicht!

4. Plan ook tijd voor avondeten en eventuele klusjes thuis in. Geef ook deze activiteiten een vaste kleur in het overzicht.

5. Nu heb je goed zicht op jouw beschikbare huiswerkmomenten. Zorg dat je dagelijks in ieder geval 1,5 tot 2 uur plant voor huiswerktaken in weer een andere kleur. Lukt dit niet, omdat je een lange schooldag hebt én op dezelfde dag bijvoorbeeld een sporttraining? Zorg dan dat je de dag ervoor langer plant en vooruit werkt. Op de drukke dag plan je  dan alleen herhalingen voor leerwerk en eventueel maakwerk dat je die dag hebt opgekregen. Op die manier kom je niet in de knoei met je schoolwerk!

6. De resterende tijd is natuurlijk voor ontspanning! Zorg er vooral voor dat je elke dag eindigt met een momentje voor jezelf. Dit bevordert een goede nachtrust!

7. Probeer één dag in het weekend vrij te plannen. Een dag waarop jij zelf kunt bepalen wat je doet; hoe fijn is dat?!

Met dit complete overzicht heb jij duidelijk in beeld hoe jouw schoolweek (én je vrije tijd) eruit ziet en waar je meer ruimte hebt om dingen in te plannen.
Zo begin goed voorbereid aan je nieuwe jaar! Veel succes!

Meer handige huiswerktips nodig?

Meld je aan voor onze HUISWERKBOOST  training: onze huiswerkbegeleider helpt je graag zelfstandiger te worden in het leren en plannen!