Met meer concentratie voorbereiden op je toetsweek: 10 tips!

Na de herfstvakantie starten de meeste middelbare scholieren met de eerste toetsweek van het schooljaar. Waar je rustig kon opstarten na de zomervakantie breekt nu de tijd aan om toch écht aan de bak te gaan. Natuurlijk is een goede balans tussen een ‘chill-modus’ en ‘werk-modus’ belangrijk in zo’n herfstvakantieweek. Een goede toetsplanning is dan handig. Zo weet je wat je elke dag aanpakt én niet te vergeten; wanneer je lekker mag genieten van je vrije uren! Als er meerdere mensen thuis zijn (óf juist niet) is het wel een stukje lastiger om je te concentreren op die leertaken. We geven in dit blog daarom 10 tips om je concentratie tijdens je leermomenten te vergroten. Zo kun je daarna extra hard genieten van je vrije tijd!

Tips voor meer concentratie tijdens je leermoment

  1. Maak een planning: Zo weet je duidelijk wat je doel iedere dag is. Welke taken pak je vandaag aan? Start met maximaal 4 dingen en bedenk hoeveel tijd je hiervoor nodig denk te hebben. Check hier onze tips voor het maken van een planning.
  2. Orden je taken: Wat is het meest belangrijk? Wat vind je juist moeilijk? Pak die taken aan als je concentratie het hoogst is. Voor sommigen is dit direct aan het begin van het leermoment. Sommigen moeten er eerst ‘even inkomen’. Pak dan eerst een makkelijkere taak aan. Vink taken die gedaan zijn steeds af. Zo komt het einde van je leermoment steeds meer in zicht.
  3. Leg je materialen klaar: zorg dat je alle spullen, die je nodig hebt tijdens het leren, direct bij de hand hebt. Zo hoef je tussen het leren door niet steeds van je plek en blijf je in je ‘concentratiebubbel’. Tip: leg ook een kladblok weg. Wanneer je tijdens een focusblok gestoord wordt door dingen die je niet moet vergeten, noteer ze op je kladblok (of in je telefoon). Zo vergeet je deze dingen niet. Je kunt het loslaten en weer verder werken. Op een later moment, kun je deze punten aanpakken.
  4. Zoek een rustige werkplek op: Werk op een plaats waar jij je zoveel mogelijk kunt afschermen van anderen in huis.
  5. Zorg voor comfort, maar niet teveel: Zit je lekker? Is het niet te warm of te koud? Heb je wat te eten en te drinken bij je? In een prettige omgeving, werk je ook prettiger. Maak het jezelf niet té comfortabel; leren op of in je bed eindigt vaak met een dutje 😉
  6. Doe een ‘digital-detox’: Zet al je geluiden, trillingen, berichtjes op je apparaten uit tijdens leermomenten. Of beter nog; leg ze indien mogelijk helemaal buiten bereik!
  7. Gebruik een noise cancelling koptelefoon: Hiermee schakel je nog aanwezige geluiden van buitenaf uit.
  8. Zet een concentratie verhogende playlist op: Als je bijvoorbeeld binaural beats (bv op Spotify) van 40 Hz (Gamma)luistert dan zal dat zorgen voor meer mentale helderheid en een betere focus. Gamma-hersengolven zijn namelijk de snelste, meest energieke hersengolven. Tien minuten naar 40 Hz binaural beats luisteren voor het studeren kan je dus helpen om je beter te concentreren op je leertaken.
  9. Houd het bij 1 taak: We zijn stiekem allemaal verslaafd aan multitasken; even de mail checken, even die app beantwoorden, tussendoor nog een andere taak. Dit kost energie en zorgt ervoor dat je niet alles met je volle aandacht doet. Probeer je gedurende bepaalde tijd maar op 1 taak te concentreren; dit noemen we ‘singletasken’.
  10. Werk met focustijd: Gebruik bijvoorbeeld de pomodoro-app of een timer. Iedereen kan zich gedurende een bepaalde tijd goed concentreren. Voor de meesten is dit tussen de 30-45 minuten. Bepaal dit voor jezelf. Langer doorwerken gaat ten kosten van de kwaliteit van je werk. Wanneer de wekker gaat, neem je een korte pauze van 5 minuten. Zo blijft je brein lekker scherp!

Heel veel succes! You can do this!!

Meer tips om geconcentreerd aan het huiswerk te gaan? Kom eens kijken in onze huiswerkklas!