De kracht van spel in de ontwikkeling van kinderen

Spelen is dé manier om kinderen te helpen in hun ontwikkeling. Zonder dat kinderen het door hebben werken ze namelijk aan vaardigheden als taal, uitgestelde aandacht, emotieregulatie, doorzettingsvermogen en meer. Dat is de reden waarom wij tijdens onze behandelingen de kracht van spel dagelijks inzetten. Spelenderwijs leren zorgt voor meer plezier, aandacht én meer groei bij kinderen! In deze blog geven we een aantal leuke speltips voor thuis!

Spelenderwijs leren: 3 speltips voor thuis

Sinterklaas was dit jaar laaiend enthousiast over een aantal spellen en heeft deze gisteren cadeau gedaan aan de winnaars van onze kleurwedstrijd. Wij delen deze tips natuurlijk ook met alle liefde en plezier met jullie. Zo kunnen jullie thuis óók spelenderwijs aan de slag! Hieronder lees je voor wie de spellen geschikt zijn en welke vaardigheden geoefend worden.

Berenhonger Uitgever HABA

Aantal spelers: 2 tot 3

Speeltijd: 15 min

Leeftijd:  Vanaf 2 jaar

Korte uitleg: De dobbelsteen geeft steeds aan wat de beer eerst mag eten.

Doel: Dit spel stimuleert het geheugen, de fijne motoriek en taalontwikkeling van kinderen.

 

Dobble- Uitgever Enigma

Aantal spelers: 2 tot 4

Speeltijd: 30 min

Leeftijd:  4-12 jaar

Korte uitleg: Dobble is een observatie- en snelheidspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Er zijn verschillende spelversies mogelijk. Welke versie je ook speelt, je probeert steeds om als eerste hetzelfde symbool van twee kaarten te vinden en te benoemen.

Doel: Dit spel bevordert de observatievaardigheden, reactiesnelheid en taalontwikkeling van kinderen.

QwixxUitgever White Goblin Games

Aantal spelers: Van 2 tot 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd:  8 – 99 jaar

Korte uitleg: Qwixx is een dobbelspel met zeer korte instructies, waardoor je snel met het spel start. Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten: iemand dobbelt en iedereen kan de scores van de worp gebruiken. Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Het spel is spannend tot de laatste worp!

Doel: Dit spel stimuleert de taalontwikkeling, rekenvaardigheden, strategisch denken en emotieregulatie van kinderen.

Ouders leren spelen met kinderen

Niet alleen onze behandelaars spelen rollenspellen of spelletjes met kinderen. Wij begeleiden ook ouders bij het inzetten van spel om bijvoorbeeld taal te stimuleren of om op een positieve manier in contact te komen met hun kind.

Wil je meer weten over het inzetten van spel tijdens onze behandelingen? Neem dan contact met ons op.

Wij wensen de winnaars van de spellen veel speelplezier!