De kracht van spel: 3 vakantietips voor gezelschapspellen!

Spelen is dé ideale manier om kinderen te helpen in hun ontwikkeling. Zonder dat kinderen het door hebben werken ze namelijk aan vaardigheden als taal, uitgestelde aandacht, emotieregulatie, doorzettingsvermogen en meer. Dat is de reden waarom wij tijdens onze behandelingen de kracht van spel dagelijks inzetten. Spelenderwijs leren zorgt voor meer plezier, aandacht én meer groei bij kinderen!

In deze blog geven we 3 tips voor gezelschapsspelletjes voor verschillende leeftijden, ook voor ouders! We vertellen je hier ook bij welke vaardigheden tijdens het spel worden gestimuleerd. Leuk én leerzaam om samen te spelen tijdens de zomervakantie dus!

Speltip 1: Dobble

Dobble is een observatie- en snelheidspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Op een stapel kaarten staan steeds 8 symbolen afgebeeld. Je kunt hiermee verschillende spelversies spelen. Welke spelversie je ook kiest, je probeert steeds als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en daarnaast het het symbool óók te benoemen. Super spannend en elk potje is kort, maar krachtig!

Bij dit spel stimuleer je vaardigheden als: taal, emotieregulatie, volgehouden aandacht, werkgeheugen, doorzettingsvermogen én flexibiliteit!

Uitgever: Enigma

  • Van 2 tot 4 spelers
  • Speeltijd: 30 minuten
  • 4 – 12 jaar

Speltip 2: Ticket to Ride:

Gaan jullie zelf niet op reis deze vakantie? In het mooie bordspel Ticket to Ride kun je de hele wereld over per trein! Alle spelers bouwen gedurende het spel spoorverbindingen tussen verschillende steden. Als spoorwegbouwer moet je door middel van kaartencombinaties vergunningen krijgen voor het bouwen van verbindingen. Er zijn inmiddels verschillende versies en uitbreidingen beschikbaar, zodat je zelf kunt kiezen in welk werelddeel je jouw spoorverbindingen bouwt. Met ‘Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis’ kunnen kinderen vanaf 6 jaar zelfs al meespelen. Een heerlijk spel voor een gezellige avond samen of voor op een regenachtige vakantiedag!

Bij dit spel stimuleer je niet alleen vaardigheden als volgehouden aandacht en emotieregulatie, maar ook bijvoorbeeld plannen en organiseren (hoe werk ik richting mijn doel/welke tactiek ga ik gebruiken/welke tactiek gebruiken anderen).

Uitgever: Enigma

  • Van 2 tot 5 spelers
  • Speeltijd: 60 minuten
  • 6 – 99 jaar

 Speltip 3: Spokentrap

Een spannend geheugenspel! Het doel is om zo snel mogelijk de top van de trap te behalen met je pion. Elke beurt gooi je met een dobbelsteen en neem je dat aantal stappen. Maar dobbelt iemand een spook? Dan moet hij/zij een spook over zijn pion plaatsen. Je ziet de kleuren van de pionnen dan niet meer. Kun jij gedurende het spel onthouden waar jouw spook staat? Of speel jij per ongeluk met de pion van iemand anders?? Dit spel is chaotisch, vlot én spannend, en test je geheugen op een hele leuke manier!

Natuurlijk stimuleer je tijdens dit spel niet alleen het geheugen, maar werk je ook aan zaken als emotieregulatie, doorzettingsvermogen en volgehouden aandacht.

Uitgever: 999 Games

  • Van 2 tot 4 spelers
  • Speeltijd: 10 minuten
  • 4 – 99 jaar

Wij wensen jullie veel speelplezier!!