Betere resultaten halen op school? Leer je cijfers analyseren in 4 stappen!

Net op het nippertje een voldoende gehaald in de toetsweek? Of sta je er momenteel gemiddeld niet zo steady voor op school? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat verdieping in je eigen leerproces veel kan opleveren. Gebruik jij je tijd op school bijvoorbeeld effectief? Of moet jij juist vaker oefenen? In dit blog leren we je jouw resultaten in 4 stappen te analyseren en te verbeteren.

De 4 stappen van het leerproces

Een goed cijfer behalen hangt niet alleen vast aan leren voor dat ene toetsmoment. Goede resultaten zijn een gevolg van meerdere factoren. Leren verloopt namelijk in 4 stappen:

  1. Waarnemen (binnenkomen van informatie)
  2. Begrijpen (van informatie en instructies)
  3. Onthouden (informatie wordt opgeslagen in het geheugen)
  4. Oefenen (toepassen van regels, formules, verbanden zien etc)

Docenten bieden jou leerstof aan en helpen je wanneer je de leerstof niet begrijpt. Ook krijg je vaak tijd om in de klas al te oefenen met de aangeboden leerstof. Stap 1,2 en 3 vinden dus grotendeels al op school plaats. Thuis maak je opdrachten verder af en pak je leerstof aan, zodat je de stof ook onthoudt én kunt toepassen. Stap 3 en 4 pak je vooral thuis aan. Dit is je huiswerk.

Jouw persoonlijk leerproces analyseren

Sommige scholieren willen een behaalde onvoldoende liefst snel vergeten. Vaak in de hoop, dat het de volgende keer vast beter gaat. Maar een beter resultaat komt niet vanzelf. Ook langer of meer leren is niet altijd dé oplossing….Beter is het jouw eigen leerproces te analyseren: Ben je misschien iets vergeten te oefenen? Kun je jouw inzet op school bijvoorbeeld verbeteren? Of heb je een stap misschien wat overschat?

De vragen en tips in dit schema geven je meer inzicht in je eigen handelen tijdens én na de les. Vind je het lastig om jouw leerproces zelfstandig te beoordelen? Bespreek het met je ouders, mentor of de docent van een specifiek vak. Zij kunnen jou vast helpen hierbij.

Zie jij welke stappen jij kunt verbeteren? Met welke tips ga jij aan de gang?

Ook in onze huiswerkklas bieden we hulp bij de aanpak van je huiswerk.

Neem hier een kijkje voor meer info.