Aan de slag tijdens de wachttijd: hoe wij jou en je kind helpen
Wachttijden binnen de logopedische zorg zijn een landelijk probleem. Wij begrijpen dat het wachten op hulp frustrerend en onzeker kan voelen. Je maakt je misschien zorgen over de ontwikkeling van je kind en wilt graag zo snel mogelijk stappen zetten. Daarom doen wij er alles aan om de wachttijd zo zinvol en effectief mogelijk te maken. In deze blog lees je hoe wij dit aanpakken en welke stappen we nemen om de wachttijden te verkorten.
Hoe verkorten we de wachttijd?
Om ervoor te zorgen dat kinderen zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen, werken we continu aan verbeteringen. Zowel voor als achter de schermen zetten we belangrijke stappen om de impact van wachttijden in de logopedie te verkleinen. Dit zijn enkele van onze oplossingen:
Het optimaliseren van onze dienstverlening d.m.v. :
- Snelle kennismaking en advies: We plannen vlot een intake en uitgebreide kennismaking in om de hulpvraag in kaart te brengen en zo op korte termijn een passend advies te geven. Soms blijkt dat een kind geen achterstand heeft en geen behandeling nodig heeft. Zo houden we de wachtlijst overzichtelijk en kunnen we kinderen die wél zorg nodig hebben sneller helpen. Wanneer er wel een behandelindicatie is, krijgen ouders direct inzicht in de vervolgstappen en de mogelijkheden binnen onze praktijk.
- Online logopedie: Sommige logopedische hulpvragen kunnen (deels) online worden behandeld. Dit biedt flexibiliteit en kan wachttijden verkorten, omdat kinderen en ouders sneller aan de slag kunnen en we meer cliënten kunnen helpen.
- Groepstherapie: We zetten soms groepssessies in bij kinderen met vergelijkbare problematiek om zo meer cliënten tegelijk te helpen. Dit zorgt dat niemand stil blijft staan.
Oudergericht samenwerken: samenwerken aan vooruitgang
Wij vinden het essentieel samen met ouder(s)/verzorger(s)te werken aan de doelen van een kind. Daarom zetten we in op:
- Thuisprogramma’s en digitale hulpbronnen: Ouders krijgen praktische tips en materialen om thuis met hun kind aan de slag te gaan. Voor sommige hulpvragen, zoals OMFT of taalontwikkeling, bieden we online oefenmateriaal aan. Dit maakt behandelingen flexibeler en zorgt ervoor dat logopedisten meer kinderen kunnen helpen.
- Educatie en training: We organiseren trainingen en workshops voor ouders en professionals, zoals bijvoorbeeld bij het Hanen Programma. Dit helpt hen om de taalontwikkeling van hun kind betere te ondersteunen én vergroot het effect van de uiteindelijke therapie.
Wij gebruiken innovatieve oplossingen voor betere zorg
We zetten moderne technologieën in om de zorg voor jouw kind efficiënter en effectiever te maken:
- Eigen online platform: Hier vinden ouders uitleg over logopedische begeleiding en de stappen binnen het traject.
- Direct contact met de logopedist: Via ons platform kunnen ouders eenvoudig vragen stellen als ze ergens tegenaan lopen.
- Artificial Intelligence (AI): We werken mee aan een pilot om administratieve processen sneller en makkelijker te maken. Dit betekent dat logopedisten meer tijd overhouden voor behandelingen.
We versterken de logopediecapaciteit:
- Inzet van ondersteunend personeel: We zetten ondersteunend personeel in voor routinetaken, als het verwerken van aanmeldingen en het inplannen van behandelingen en/of onderzoek. Hierdoor kunnen logopedisten zich vooral richten op behandelingen, wat de kwaliteit en efficiëntie verhoogt.
Samenwerking met scholen en zorgverleners
Een goede samenwerking met andere professionals zorgt ervoor dat kinderen sneller de juiste zorg krijgen. Daarom werken we nauw samen met:
- Consultatiebureaus, kinderartsen en huisartsen voor vroegsignalering en doorverwijzing.
- Kinderopvang en scholen om professionals te trainen in het herkennen van taal- en communicatieproblemen.
- Andere betrokken zorgverleners voor een goede afstemming, zodat verwijzingen en behandelingen sneller en gerichter plaatsvinden. Dit voorkomt vertragingen.
Met deze aanpak zetten wij stappen om de toegankelijkheid van onze logopedie te verbeteren en de druk op onze wachtlijst te verminderen.
Vragen hierover? Neem contact met ons op!